Ušla jsem už dost dlouhou cestu na to, abych přijímala rozkazy od sušenky!! ;):D

Leden 2010

V plavkách

31. ledna 2010 v 22:33 Thispirace
tak tuto postavu bych chtěla mít! a to opálení je nejvíc sexy!! :-)

Břískaaa:o)

31. ledna 2010 v 22:03 Thispirace
takhle vypracované bříško bych jednou chtěla mít! úžasnéé :-)

Banánová dieta

31. ledna 2010 v 0:32 Rady, tipy
1. DEN
Snídaně: šálek ovocného čaje, káva či pomerančová šťáva, krajíc celozrnného chleba, vejce, 1 banán
Svačina:
nízkotučný jogurt s jakoukoliv příchutí
Oběd: salát z čekanky, strouhané mrkve, hlávkového salátu, rajčat a banánu, zálivka z citrónové šťávy, olivového oleje, soli a pepře
Svačina: sušené banány nebo malý banán
Večeře: banán rozkrojený na dvě půlky přelijte teplým vanilkovým pudinkem (bez cukru) nebo vanilkovým jogurtem.

2. DEN
Snídaně: krajíc celozrnného chleba s tvarohem (nízkotučným), pažitkou a rajčetem, koktejl s 1/4 l mléka a banánem
Svačina: červená paprika
Oběd: salát z hroznového vína, manga, papáji, ananasu a banánu
Svačina: sušené banány nebo malý banán
Večeře: rybí filé z platýza pokapané citrónovou šťávou a osmažené na řepkovém oleji. Oloupaný a podušený banán přidáme k rybě, posypeme petrželkou.

3. DEN
Snídaně: mátový čaj nebo káva, ovesné vločky s nízkotučným jogurtem, jablko a banán
Svačina: 1 banán
Oběd: salátové listy s hroznovým vínem, banánem a lískovými ořechy, vše pokapeme nízkotučným jogurtem
Svačina: nízkotučný jogurt s jakoukoliv příchutí
Večeře: 1/4 l nízkotučného mléka smíchat s banánovým pyré. Ochutíme skořicí a podáváme s celozrnnými sušenkami.

4. DEN
Snídaně: ovocný čaj nebo káva, krajíc celozrnného chleba s máslem a sýrem, 1 banán
Svačina: sušené banány nebo menší banán
Oběd: 2 banány rozkrájíme na půlky a dáme mezi ně plátky šunky, jako příloha se doporučuje libovolný jogurtový dresing
Svačina: nízkotučný jogurt s jakoukoliv příchutí
Večeře: podusíme nakrájenou cibuli, přidáme tuňáka, zalít zeleninovým vývarem a smetanou. Ochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem a kari. Nakrájený banán vmícháme a prohřejeme. Vše podáváme s rýží.

5. DEN
Snídaně: ovocný čaj, krajíc celozrnného chleba s tvrdým sýrem a ředkvičkou. Nakonec podáváme banánové frapé z 1/4 mléka a 1 banánu.
Svačina: malý banán
Oběd: grilovaná krutí prsíčka s petrželovými brambory. Jako dezert banán s vanilkovým pudinkem bez cukru.
Svačina: sušené banány nebo menší banán
Večeře: salát z banánu, jablka, mandarinek, hrušky a hroznového vína, smícháme s nízkotučným jogurtem

6. DEN
Snídaně: ibiškový čajnebo pomerančová šťáva, krajíc celozrnného chleba s nízkotučným tvarohem, sekanou cibulí, solí a paprikou. Nakonec zajíme banánem.
Svačina: nízkotučný jogurt s jakoukoliv příchutí
Oběd: banán pokapeme citrónovou šťávou a podusíme na másle. Obalíme libovou šunkou, posypeme strouhaným sýrem a grilujeme.
Svačina: menší banán
Večeře: rozkrájený banán pokapeme citrónovou šťávou. Nakrájíme jablka a spolu s banánem dáme zapéct na dvacet minut. Poté přelijeme našlehaným vejcem, medem a citrónovou šťávou a ještě krátce zapečeme.

7. DEN
Snídaně: ovocný čaj nebo káva, 2 krajíce celozrnného chleba s trochou másla a vejcem, banán a grapefruitová šťáva
Svačina: sušené banány nebo menší banán
Oběd: rýžový puding s nakrájeným banánem posypeme vlašskými ořechy, podáváme s papájou
Svačina: nízkotučný jogurt s jakoukoliv příchutí
Večeře: na půl rozkrájené brambory položíme slupkou dolů na plech, potřeme olivovým olejem a ochutíme solí. Podáváme s tvarohem s nakrájenými banány.

Ovocná dieta (Dieta modelek)

31. ledna 2010 v 0:31 Rady, tipy
1. DEN
SNÍDANĚ
250g čerstvého ananasu
SVAČINA
250g čerstvého ananasu
OBĚD
1 banán
SVAČINA
250g čerstvého ananasu
VEČEŘE
1 banán
2. DEN
SNÍDANĚ
3 kiwi
SVAČINA
100g hroznového vína
OBĚD
4 kiwi
SVAČINA
100g hroznového vína
VEČEŘE
3 kiwi
3. DEN
SNÍDANĚ
200g hroznového vína
SVAČINA
200g ananasu
OBĚD
4 kiwi
SVAČINA
100g ananasu
VEČEŘE
2 kiwi, 100g hroznového vína

Dieta podle ročního období

31. ledna 2010 v 0:29 Rady, tipy
JARO
Předejděte nepříjemné jarní únavě pravidelným zásobováním těla vitamíny - nejlépe v podobě syrového ovoce či zeleniny (citrusové plody, papája, paprika, křen, rajčata, brokolice, kysané zelí). Vitamín C nejen že posiluje imunitní systém a pomáhá tělu účinně se zbavit únavy, ale také přispívá k rychlejšímu spalování tuků. Proto je při dietě ve stravě naprosto nepostradatelný.
Co jíst:
V této době není dobré zatěžovat organismus hutnými a těžko stravitelnými jídly. Zvláště pčátkem jara se tělo postupně probouzí ze zimního "úspornějšího" režimu a těžká strava mu nedělá dobře, zbytečně jej unavuje a ještě víc vysiluje. V jídelníčku by proto měly raději převažovat lehčí a nízkotučné pokrmy - jezte kuřecí maso, netučné ryby, luštěniny a hodně zeleniny (brokolice, cuketa, chřest, květák, lilek, mrkev, ředkvičky). Dobře mu dělají i bylinkové čaje.
Když vás honí mlsná:
Zobněte si hrstku sušeného ovoce. Obsahuje sice hodně cukru, ale na další sladkosti už vás přejde chuť a nebudete si zbytečně zvyšovat celkový denní energetický příjem. Sušené ovoce má zároveň vysoký obsah vlákniny a draslíku.


LÉTO
Léto je nejvhodnější dobou k zahájení hubnutí. Právě v tomto období je na trhu nejvíce sezónního ovoce a zeleniny, v horkém letním počasí mnohdy ani chuťové buňky netouží po ničem jiném než po vodě a lehkém jídle. Tak toho využijte. Jezte stravu bohatou na sacharidy, ale bez moučných jídel. Na minimum omezte příjem tuků. Pokud možno se vyvarujte kaloricky vydatných a mastných jídel, jejich zpracování v horkém počasí totiž zbytečně organismus zatěžuje.
Co jíst:
Především sezónní čerstvé ovoce a zeleninu, v horku zejména s vyšším obsahem vody (meloun, jahody, okurka, rajčata, ledový salát, papriky, chřest), tvaroh, nízkotučné sýry, tofu, luštěniny, kuřecí maso, sladkovodní ryby. Nebojte se zapojit svou fantazii, zkuste kombinovat domácí ovocné plody s exotickými.
Když vás honí mlsná:
Dejte si ovocnou zmrzlinu bez přídavku smetany nebo sladší ovoce. Připravujte si různé saláty z čerstvého ovoce. Vychlazené chutnají výborně a skvěle vás osvěží.


PODZIM
V tomto přechodovém období organismus průběžně čerpá z energie získané v létě, ale zároveň už se musí připravovat na zimu. Postupně se krátí dny, ubývá sluníčka a nižší teploty získávají navrch. Pro lidský organismus to neznamená nic příjemného, natož pozitivního. Proto s tí počítejte i při sestavování svého dietního menu. Současně pracujte také na posílení imunity, abyste později v zimě mohla všudypřítomným dotěrným virům s úspěchem odolávat.
Co jíst:
Využívejte stále možnosti pestrého výběru sezónního ovoce a zeleniny. Podzim je obdobím jablek. Ty jsou bohaté na vitamín C i vlákninu. Proto využijte rozmanité nabídky a konzumujte jedno jablko denně. Jablka lze navíc připravovat na různé způsoby, včetně tepelné úpravy, takže nemusíte mít obavy, že se vám "přejedí". Také plody slunce, neboli hroznové víno, prospívá zdraví při umírněné konzumaci. Dodají tělu potřebný draslík, odvodňují, čistí ledviny a močové cesty. Dovedou úspěšně bojovat i s únavou a nervozitou. Bude-li počasí přát houbám, vyrazte si na ně do lesa. Svému zdraví tak prospějete hned dvakrát - procházkou na čerstvém vzduchu a ještě si domů přinesete zdravý oběd. Houby jsou totiž v této době pro dietu ideální - mají nízkou energetickou hodnotu, obsahují minumum tuku a žádný cholesterol.
Když vás honí mlsná:
Zkuste sušená dýňová nebo slunečnicová semínka. Jsou bohatá na stopové prvky i vlákninu.


ZIMA
Toto mrazivé období zrovna dietě moc nenahrává. Metabolismus člověka totiž oproti dalším ročním období pracuje pomaleji a organismus potřebuje větší zásoby energie, které si pochopitelně také bedlivě střeží. Také se mu to ve většině případů bohužel daří. A to nejen díky vánočním svátkům, které do tohoto období spadají... Správná skladba potravin přispěje k vitalitě a svěžesti, kterou právě v nejstudenějších měsících roku člověka potřebuje nejvíce.
Co jíst:
Tělo vyžaduje větší porce, tak mu vyjděte vstříc a dopřejte mu je. Ale pozor na jejich složení! Rozhodně to neznamená dát si k snídani navíc 2 rohlíky silně namazané máslem a po obědě ještě velký dort se šlehačkou. Organismus sice sacharidy potřebuje, ale myslete přitom na svou postavu i své zdraví a kombinujte je nejlépe s bílkovinami. Snidejte jogurt s cereáliemi a čerstvým ovocem, případně plátek celozrnného chleba. Tělu dodáte potřebnou energii, vitamíny, minerály, které mimo jiné pozitivně ovlivňují koncentraci (vitamín B12) a mají antistresové účinky (hořčík). Využívejte nízkotučný tvaroh a připravte si z něj pomazánky (se šunkou, s ředkvičkami, s petrželkou). Na povzbuzení unaveného organismu si ráno vymačkejte čerstvou šťávu z pomerančů, grapefruitů nebo mandarinek. Vhodné jsou mléčné zakysané nápoje, kefír, heřmánkový čaj. Nezapomínejte ani na rýži, mořské a sladkovodní ryby, kuřecí maso.
Když vás honí mlsná:
Potřebné tuky a bílkoviny tělo získá z ořechů. Proto místo sladkých sušenek neb čokolády raději sáhněte po směsi z neosolených a nepražených oříšků (arašídy, vlašské ořechy, mandle, kešú, para ořechy).


Leden 2010

30. ledna 2010 v 23:45 | Ivetka |  Fotogalerie

Prosinec 2009

30. ledna 2010 v 23:36 | Ivetka |  Fotogalerie

Říjen 2009

30. ledna 2010 v 23:27 | Ivetka |  Fotogalerie

Září 2009

30. ledna 2010 v 23:17 | Ivetka |  Fotogalerie

Duben 2009

30. ledna 2010 v 23:02 | Ivetka |  Fotogalerie

7 věcí, které vám brání hubnout

29. ledna 2010 v 23:08 Rady, tipy
1. NEHUBNEME ZE SVÉHO PŘESVĚDČENÍ
"Často se ve své práci kouče setkávám se ženami, jež se pouštějí do boje s nadbytenými kilogramy kvůli uštěpačným poznámkám svých matek, partnerů, protože mají pocit, že pak budou víc akceptovány okolím a následně šťastnější. Chyba lávky. To, že naplníte očekávání kohokoli jiného, neudělá nikdy šťastnou vás samotnou." říká Lenka Černá otevřeně.
CO S TÍM? Dejte si tu práci a zjistěte - klidně za pomoci kouče, psychologa - co chcete vy sama. Líbí se vám vaše kila navíc? Nechte si je. A spíš než abyste se trápila kvůli hubnutí, zaměřte se na to, co v životě změnit, abyste byla zdravá, cítila se lépe a sama sebe konečně přestala řadit mezi věčné "ošklivky".

2. NEMYSLÍME NA SVÉ ZDRAVÍ
"Další často chybou při začátku hubnutí bývá přesvědčení, že je třeba zbavit se kilogramů pouze z jakéhosi estetického důvodu. Ale přiznejme si, kdo z nás přitom myslí na své zdraví? Na to, že odbouráním tukových zásob prospějeme svému srdci, kloubům, imunitě? Přitom kdybychom jídelníček změnili právě s ohledem na své zdraví, nemuseli bychom stále bojovat sami se sebou, výčitkami, zkrátka ocitnout se ve známém kolotoči ještě známějšího jojo efektu a nízkého sebevědomí. Pokud se budeme soustředit na zdraví, automaticky přece začneme hubnout," konstatuje Lenka Černá.
CO S TÍM? Je třeba uvědomit si jediné: že tělo vám má sloužit dlouhé roky, a to, jak se o něj budeme starat, ovlivní skutečnost, jak se v něm budeme cítit. Nacpete ho cukry a tuky? Nikdy nevyběhnete schody po dvou. Necháte ho celé večery válet se u televize? Svaly ochabnou a těžko vás ve stáří unesou nohy. Tohle jsou přece daleko racionálnější důvody pro hubnutí než o velikost menší džíny. I když v nich určitě budete vypadat skvěle!

3. JSME NA SEBE PŘÍLIŠ PŘÍSNÍ
Tohle už jsme zažili také všichni: došli jsme ke skálopevnému rozhodnutí, že se sebou konečně něco uděláme a pustili se do toho se vší vervou. Budeme na sebe tvrdí, sami sebe přesvědčíme, že máme tu vysněnou pevnou vůli. Vyškrtneme všechno sladké, omezíme porce, v těch nejsilnějších případech si usmyslíme, že třeba týden budeme jíst zeleninu, a to by bylo, abychom nezhubli! A co se stane? Nejpozději třetí den jsme malátní z nedostatku živin, žaludek se hlásí o přísun akaždé jeho zakručení nám bere odhodlání vytrvat. V tomto případě naštěstí, protože jinak bychom si jen devastovali zdraví!
CO S TÍM? Vymažte si z hlavy "nahrávku", že hubnutí znamená hladovění, a poctivě si přečtěte několik posledních vydání našeho časopisu. Píšeme někde o tom, že se máte trápit? Ne. Po mnoha rozhovorech s odborníky a vyzkoušení na vlastní kůži totož víme, že pokud chcete zhubnout, musíte jíst. Pravidelně, zdravě, s rozvahou! Jen pocit stálé sytosti vás uchrání od nájezdů na ledničku. Jen správný přísun živin vám dovolí cestu k nápravě váhy i zdraví si zpříjemnit - hodina tance, výlety na kole,.. Dieta pro vás zkrátka nemusí být noční můrou, u níž se budete těšit, až skončí.

4. ŽIJEME V ZAJETÍ NÁVYKŮ Z DĚTSTVÍ
Pamatujete si scény, které se odehrávaly u nedělních obědů? Talíř vydatné polévky, pak pořádná porce v duchu české kuchyně, a i když jsme neměli hlad ani chuť, ze všech stran znělo: dojez to! A tak dodneška poctivě dojídáme a místo toho, abychom si hýčkali své zdraví, zodhledňujeme hlavně fakt, že jídlem se nesmí plývat a dojídal je základní pravidlo. A nejen to, máme zafixovaná i ona vydatná jídla, která - jak jsme stále přesvědčeni - patří na stůl, kdykoli je čas se jimy "odměnit".
CO S TÍM? Přežitého přesvědčení o tom, že dojídat je nutné, se zbavte jednoduchou lstí: dávejte si poloviční porce. Pak si můžete jednou za čas dopřát v neděli klidně i maminčinu svíčkovou - ale jen jeden talíř a dva knedlíky postačí. A nezapomeňte energetický příjem zohlednit v lehké večeři a pořádně dlouhé procházce!

5. PODLÉHÁME REKLAMĚ
Zázračné pilulky, koktejly, diety, bylinky,.. Cokoli, co přichází s příslibem, že i bez práce budou koláče a my zhubneme, jsme ochotni často bez rozmyslu vyzkoušet. Hlavu nám motají reklamy na nejrůznější "štíhlé" dobroty, které jsou nabité spoustou chemických náhražek a se zdravým jídlem nemají nic společného. "Přitom je princip hubnutí jednoduchý. Není založený na žádných zázracích, ale faktu, že náš příjem musí být menší než součet té, kterou vydáme. A energii nám musejí dodat zdraví prospěšné potraviny," připomíná Lenka Černá.
CO S TÍM? Ke slovu přichází výživovými poradci omílané čtení etiket. A skutečně to mnohdy o ničem jiném není. Schválně si to sami zkuste. Máte chuť na šunku? Věřte, že výživový poradce vám ji nezakáže, jen vám doporučí, aby měla obsah svaloviny kolem 90% a obsah soli pro změnu nižší než 2%. Jak je na tom ta, kterou máte v lednici? Hemží se to na etiketě vším možným jen ne masem a obsah soli by vystačil dospělému člověku na týden? Pryč s ní. A tak je to s veškerým jídlem. Nemusíte se vzdávat prakticky ničeho, jen je třeba volit zdravější varianty pochutin. Sbírejte informace, čtěte etikety, zajímejte se o cheické přísady, a abyste to dotáhli do zdárného konce, obraťte se na odborníky, aby vám sestavili jídelníček a všechno dopodrobna vysvětlili.

6. VRHÁME SE DO VŠEHO BEZ ROZMYSLU
V neděli večer se na sebe naštveme, v pondělí začínáme "nový život". "Ale jak můžeme doběhnout do cíle, když neznáme cestu?" ptá se logicky Lenka Černá. Nemůžeme, hned na první křižovatce nebo setkání s překážkou se raději vrátíme ke starým, "dobrým" stravovacím zlozvykům.
CO S TÍM? Příchod ke zdravému životnímu stylu chce plán. Stravovací, pohybový, relaxační. Ani bez jedné z těchto složek se totiž ten lepší život neobejde. Když budete dál špatně jíst a vrhnete se jen na pohyb, tělo to neocení. Budete-li se jen dřít ve fitku ahladovět, aniž byste počítali také s odpočinkem, ani tehdy organismus nepotěšíte. Váš nový životní styl by měl být především o rovnováze.

7. NEVYUŽÍVÁME SÍLY ODBORNÍKŮ
Podtrženo sečteno, jisté je, že pro přechod ke zdravému životnímu stylu potřebujeme informace, plán a ideálně psychikou podporu, která se při velkých životních změnách vždycky hodí. Na rodinu a kamarády v tomto případě moc spoléhat nemůžeme. I když nás mají rádi, tentokrát to vážně nebudou oni, kteří vědí, co je pro nás nejlepší.
CO S TÍM? Věřte odborníkům! Najděte si výživového poradce, trenéra, psychologa nebo kouče. Od každého z nich získáte to, co potřebujete: informace, plány i podporu. Mimochodem, protesty nad vynaloženými financemi nejsou na místě. Když si uvědomíte, že utrácíte desetitisíce za dovolené, statisíce za auta a miliony za byty, v nichž jste potom nešťastní z toho, jak se cítíte a vypadáte, musíte sami uznat, že investovat několik tisíc do svého zdraví je vedle toho vlastně jediná logická věc.

Základní stravovací návyky

29. ledna 2010 v 23:06 Rady, tipy
STRAVOVACÍ REŽIM A DIETA JSOU PŘI CVIČENÍ DŮLEŽITÉ:
Pokud si neosvojíte některá stravovací pravidla diety, výsledky se nemusí dostavit třeba vůbec. Podpořte svůj metabolismus správnou dietou zejména při posilování. Stavebním základem svalů jsou látky obsažené ve stravě a bez nich svaly prostě nerostou. Zaměřte se na čerstvou stravu, celozrnné výrobky a potraviny bez tuku. Tato dieta není zas tak strašná, co říkáte? Myslete na hubnutí Vašeho zadečku (nebo bříška apod.):-)

PRAVIDELNÝM STRAVOVÁNÍM A VHODNOU DIETOU K TRVALÉMU HUBNUTÍ:
Toto pravidlo jste jistě četli už mnohokrát, ale respektujete jej doopravdy? V dietě je skutečně důležité sníst každé 2-3 hodiny jedno menší jídlo. Vynechat lze jen z vážných důvodů, jako je nemoc, apod.

PŘI HUBNUTÍ A DIET SE VYHNĚTE POCITŮM HLADU:
Hlad je signálem nedostatečné výživy, která je nezbytná k budování svalstva. V dietě využívejte více svačin, snacků a přesnídávek například ve formě proteinových mixů, apod.

VYBÍREJTE SI CHUTNÁ A DOBŘE STRAVITELNÁ JÍDLA, STRAVITELNOST JE PRO VAŠE HUBNUTÍ DŮLEŽITÁ:
V dietě je u jídla důležité, aby vám chutnalo a současně, aby bylo dobře organizmem přijato a vstřebáno. Jen tehdy je co nejvíce využito k výživě svalů. Abyste např. poznali, které bílkoviny nejlépe trávíte (maso, mléko, luštěniny atd.), musíte při hubnutí trochu experimentovat.
Cílem diety není vyloučit tuk úplně. Určité množství tuku ve stravě je dokonce nezbytné z hlediska zachování některých základních tělesných funkcí. Asi 20 % energetického obsahu dietní stravy by mělo být zajištěno tuky, převážně rostlinného původu.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PŘI HUBNUTÍ JE JÍDLO PO TRÉNINKU:
20 minut po ukončení tréninku je tělo připraveno rychle a účinně strávit přijatou stravu. Proto byste v tomto časovém intervalu měli vypít sacharido-proteinový nápoj a později se normálně najíst - nejdříve doplňte sacharidy a až poté bílkoviny.
Druhé nejdůležitější jídlo při vaší dietě je snídaně. Při spánku nepřijímáte žádnou energii a dá se říci, že hladovíte. Snídaně je proto vhodnou příležitostí, jak se bez obav bohatě a pestře nasytit.

PŘI HUBNUTÍ DODRŽOVAT PITNÝ REŽIM:
Ztráta vody větší než 2 % tělesné hmotnosti snižuje sportovní výkon až o 20 %, proto v dietě pijte v dostatečném množství. Při tréninku vypijte 0,5 - 1 litr vody za hodinu cvičení. Nepočítá se káva ani alkoholické nápoje či ostatní nápoje obsahující kofein, tyto nápoje vám v hubnutí rozhodně nepomohou.

7 triků, jak neurazit okolí a přitom nepřibrat ani deko

29. ledna 2010 v 23:04 Rady, tipy
TRIK Č. 1 - CHVALTE, PŘEHÁNĚJTE
Hostitel bude vždy spokojený, když mu pochválíte jeho kuchařské umění. Můžete i přehánět. Zkuste ho zaměstnat tím, že si řeknete o recept na tu skvělou pomazánku, kterou vám nabídl. Bude potešen vaším zájmem a ani si nevšimne, že jste snědla jen jeden chlebíček.

TRIK Č. 2 - BUĎTE POZITIVNÍ
Snažte se na návštěve tvářit mile. Ujistěte hostitele, že vše, co připravil, je báječné a lákavé. Zkuste sama navrhovat témata o hovoru. Pokud bude mít hostitel o čem mluvit, nebude mít tolik času zkoumat, zda máte prázdnou skleničku a talířek.

TRIK Č. 3 - PŘEKVAPTE NÍZKOKALORICKÝM OBČERSTVENÍM
Že to není právě zvykem? Tak to zkuste. Možná budete překvapena, jaký budete mít úspěch. Na cukroví se všichni těší jen oněch 14 dní před Vánocemi. Několikátá oslava narozenin s dortíky a chlebíčky už také neláká. Když už je nějakého jídla nadbytek, jíme ho spíše ze zdvořilosti. Ale taková cizrnová pomazánka nebo eidam nakrájený na kostičky s kouskem vlašského ořechu nebo kuličky hroznového vína, to je něco jiného!

TRIK Č. 4 - VÝMLUVA POVOLENA
Pokud je hostitel příliš aktivní v povzbuzování do jídla, nebojte se použít lehkou výmluvu. Věta typu "Mám zažívací potíže a musím si hlídat stravu." ho jistě ubezpečí o tom, že vaše odmítání jídla nepramení z pocitu nepohody, ale z objektivních důvodů.

TRIK Č. 5 - UDRŽUJTE SI POLOPLNÝ TALÍŘ
Nic neznejistí hostitele víc než situace, kdy jsou před lidmi prázdné talířky. Již ze slušnosti je nutné něco dalšího nabídnout. Pokud ale budete mít stále plný talířek, hostitel si vás tak často se svými nabídkami dobrot nebude všímat. Zaměřte se tedy na to, aby na vašem talířku bylo stále něco, choďte mezi hosty s plnou skleničkou, či nedojedeným talířem v ruce. Je to sice trochu nepohodlné, ale okolí bude mít pocit, že se dobře bavíte.

TRIK Č. 6 - ZAPOJTE OKOLÍ DO ŘEŠENÍ PROBLÉMU
Sešla jste se se svojí štíhlou sestřenicí? Neostýchejte se jí zeptat na konkrétní rady, jak si udržute postavu. Zkuste se vyptat i své maminky a babičky. Možná máte pocit, že ony tento způsob nikdy neřešily. Opak bývá pravdou. Třeba zjistíte zajímavé informace, které budete při svém boji s koligramy potřebovat.

TRIK Č. 7 - ODKLOŇTE TÉMA NEPŘÍJEMNÉHO ROZHOVORU
Jistě si pamatujete nepřijemné situace, kdy celá společnost ví, že hubnete a zcela netaktně vám začne někdo vysvětlovat, jak je hubnutí nanic, že nevypadáte zrovna zdravě a nutit vás do dalšího jídla. Jakákoli rozumná odpověď o tom, že víte, co děláte, a zdá se vám rozumné ještě několik kilogramů nadváhy shodit, se lehce může minout účinkem. Je totiž samozřejmě jednodušší po nabízeném chlebíčky sáhnout, než jej odmítnout. Protože téma vašeho hubnutí může být vyplněním nepříjemného ticha ve chvíli, kdy si společnost nemá co říct, zkuste se zasadit o to, aby k takové situaci nedošlo. Pokud už se někdo na vaše hubnutí zeptá, odpovězte neurčitě a sama načněte jiné téma. Pokud budete důmyslná ve volbě tématu, nikdo se už k vysvětlování toho, jak máte žít, nevrátí.

Důvody večerního přejídání

29. ledna 2010 v 23:03 Rady, tipy
1.) NEDOSTATEK JÍDLA PŘES DEN. Naše tělo i psychika jsou naprogramovány tak, že i mírné hladovění nás okamžitě vede k zaměření pozornosti na potravu, a tak po hladovění během dne musí zákonitě dojít k přejedení večer. Opět se rozbíhá kolotoč přecházející do dalšího dne. Pokud se přejím večer, nemám již chuť na jídlo po ránu, dokonce ani dopoledne a opět vyhladovím až navečer, což mému tělu opravdu neprospívá.

2.) ZAJÍDÁM STRES PŘES DEN. Častý důvod nočního přejídání je napětí, úzkost či stres během dne. Jídlo funguje jako uklidňovač. Již od dětství jsme naprogramovaní tak, že se jídlem utěšujeme.

3.) ZAJÍDÁM SAMOTU ČI NEDOROZUMNĚNÍ S PARTNEREM (MANŽELEM), RODIČI, DĚTMI. I negativní emoce vás dovedou k přejídání. Opět platí, že jídlo uklidní. Funguje to nejen podvědomě tak, jak jsme naučeni z dětství. Biologicky dojde k tomu, že se zvýší krevní objem v oblasti zažívání, tím dojde k menšímu prokrvení v oblasti mozku a zároveň k našemu zklidnění až apatii.

4.) JÍDLEM SI UŽÍVÁME PŘÍJEMNÉ CHVÍLE. Mnoho z nás má jídlo naopak spojené s příjemnými situacemi. Oslavy narozenin, příjemné večery s partnerem, pracovní večírky - při všech těchto situacích dbáme na dostatek dobrého jídla a pití.

5.) ONEMOCNĚNÍ ŽALUDKU ČI DVANÁCTNÍKU. Zdá se vám to jako paradox: přejídat se na noc při těchto potížích? Bohužel, opak bývá pravdou. Porucha stěny dvanáctníku či žaludku se sklonem k tvorbě zánětu či vředu opravdu může vyvolat až vlčí hlad.

6.) HYPOGLYKEMICKÉ STAVY. Cítíte se unaveni, může se vám točit hlava, máte pocity na mdloby, potíte se, vidíte rozmazaně, hůře se soustředíte. Často pomůže pouze kostka cukru nebo čaj s medem, který zvýší hladinu glukózy v krvi. Opět je na místě poradit se s praktickým lékařem, jak tyto situace rozpoznat a vhodně na ně reagovat.

7.) NÁVYK. Platí i v oblasti nočního přejídání. Pokud máte dva tři dny chuť večer dát si pořádnou porci na talíř, dobře si své počínání rozmyslete. Čtvrtý či pátý den pak totiž po jídle sáhnete automaticky, i když nemáte zrovna hlad.